Risotto met Spinazie en Geitenkaas

4 personen, 45 minuten

500 gr. rijst
450 gr. spinazie (goed wassen)
200 gr. feta (of andere halfharde geitenkaas)
1 winterwortel
2 uien
4 teentjes knoflook
1 liter bouillon (van blokjes)
1 afgespreken theelepel gemalen nootmuskaat
olijfolie
boter

Schrap de winterwortel en snijd hem in kleine dobbelsteentjes van ongeveer 1 cm. Snijd de ui in halve ringen en hak de knoflook fijn.
Verwarm in een grote pan op een laag vuur de olie en de boter en fruit daarin de gesnipperde uien, de fijngehakte knoflook en wortel. Voeg na 5 minuten de nootmuskaat toe en schep alles goed om. Voeg de rijst toe en blijf omscheppen tot alle rijst glanzend is. Voeg 1 dl. bouillon toe en laat dit even sudderen.
Was intussen al het zand uit de spinazie, snijd de spinazie klein en voeg alles toe aan de de rijst. Voeg de rest van de bouillon toe en laat pruttelen totdat de rijst gaar is. Snijd de feta in dobbelsteentjes, en schep deze vlak voor het opdienen door de risotto.

Aardappelen uit de oven

4 personen, 20 minuten

Aardappelen uit de oven zijn enorm gemakkelijk. Ze zijn niet supersnel, maar terwijl ze in de oven staan, kun je op je gemak de andere gerechten maken. Door de aardappelen niet te schillen, eerst te garen en dan in de oven af te maken krijgen ze een heerlijke krokante smaak. Naast de hier genoemde kruiden kun je zelf ook tal van variaties bedenken.


1,5 kg aardappelen in de schil, schoongeboend en ontpit
2 theelepels gedroogde korianderblaadjes
2 theelepels gedroogde dragonblaadjes
2 uitjes
2 tenen knoflook
grofgemalen zeezout
olijfolie

Verwarm de oven op 190ÂșC. Snij de uien klein en hak de knoflook in stukjes. Doe ze met drie eetlepels olijfolie in een braadslee of een ovenvast schotel en laat die meeverwarmen in de oven. Gaar de aardappelen 5 minuten op de hoogste stand in de magnetron en snijd ze vervolgens in grote dobbelstenen.
Doe de dobbelstenen in de braadslee en voeg de dragon en de koriander toe. Roer alles goed om en verwarm nog een kwartier in de oven. Maal wat grof zeezout over de aardappelen en schep alles voor het opdienen nog een keer om.

Kabeljauw met spinazie

4 personen, 25 minuten, lactosevrij

4 kabeljauwfilets
500 g spinazie, gewassen en zo goed mogelijk gedroogd
55 g rozijnen
55 g pijnboompitten
3 tenen knoflook
1 citroen
olijfolie
zout & peper

Zet de oven of grill aan om te verwarmen op ongeveer 190 graden. Wel de rozijnen in heet water en rooster de pijnboompitten intussen in een droge koekepan (let op dat ze niet verbranden).
Bestrijk de kabeljauwfilet aan beide kanten met wat olie en strooi er dan zout en peper overheen. Leg de filets onder de voorverwarmde grill, ongeveer 10 centimeter van het element, en grill ze in 8-10 minuten gaar.
Verhit intussen op matig vuur wat olijfolie in een braadpan met deksel en bak hier 1-2 minuten de uitgeknepen knoflook in mee (let ook hier op voor verbranden) en gooi daarna de knoflook weg.
Doe de spinazie met het laatste aanhangende water in de pan en kook ongeveer 5 minuten zodat alle spinazie zacht is, maar zo weinig megelijk vocht heeft verloeren. Roer er de uitgelekte rozijnen en pijnboompiten doorheen en breng op smaak met wat zout en peper.
Verdeel de spinazie over 4 borden en schik er de kabeljauw met een partje citroen op.
Serveren met wilden rijst of gebakken aardappelen.